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DEPARTMENT OF FORESTS, PARKS AND RECREATION 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ'S) AND ANSWERS 
 
 
Question:  Who is required to file an INTENT TO CUT NOTIFICATION?  
 
  Answer :  INTENT TO CUT NOTIFICATION is needed ONLY IF the 
landowner plans to implement a HEAVY CUT of FORTY ACRES or more.  A 
heavy cut is defined by statute as "a harvest leaving a residual stocking level of 
acceptable growing stock below the C-line as defined by the U. S. Department 
of Agriculture silvicultural stocking guides for the applicable timber type." 
Harvest of more than 40 acres, but which do not involve a heavy cut of more 
than 40 acres, are generally exempt from the fil ing requirements.  
 
Question: Are there others who should file an INTENT TO CUT 
NOTIFICATION?  
 
  Answer :  Yes.  Landowners who will  be doing a heavy cut on more than 
FORTY ACRES on or after the legislation became effective or that exceeds 
EIGHTY acres within 5 years within a radius of two miles will  also have to file.   
Separated cuts will  be measured from the closest point of one cut to the closest 
point on another.  
 
Question: Are there any heavy cuts that are exempt from review?  
 
  Answer :  Yes.  Heavy cuts are exempt and, no further review necessary, if  
one of the following conditions apply. 
 

 1.  If  the notice is for informational purposes only even though the 
harvest is not subject to regulations under the provisions of this law. 

 
 2.  If  the landowner certifies that the proposed heavy cut is intended to 
carry out an agricultural conversion plan, and that the conversion will  be 
completed and the land will  be in agricultural production within five years.  
 

 3.  If  the landowner certifies that the proposed heavy cut is a 
conversion subject to regulation by a district commission and the 
Environmental Board under 10 V.S.A. Chapter 15 (Act 250) or by the 
Public Service Board Title 30. 

 
 4.  If  the landowner certifies that the proposed heavy cut is consistent 
with one of the following: 

 



A. A forest management plan currently in effect and approved by 
the department under the current use assessment program. 

 
 B. A chip harvesting plan currently in effect and approved by the 
Department of Fish and Wildlife under a permit issued under 30 
V.S.A. Section 248. 

 
C. A forest management plan currently in effect and approved by 
the department under rules in effect at the time of approval of the 
plan. 

 
Question: When must I apply?  
 
  Answer :  The best t ime to apply is prior to a harvesting operation.  An 
application is REQUIRED prior to heavy cutting.  Failure to provide prior 
INTENT TO CUT NOTIFICATION is subject to penalties.  
 
Question: Where should I apply?  
 
  Answer :  File your INTENT TO CUT NOTIFICATION in the Forestry 
District Office that covers the County where your land is located. See the 
attached list .  
 
Question: If I file an INTENT TO CUT NOTIFICATION, how long do I 
have to wait for my permit to begin cutting?  
 
  Answer :  On submission of the completed form, Department personnel have 
15 days to review, approve, approve with conditions or deny the application.  If  
a determination is not made in that period then the heavy cut is exempt from the 
review requirements and may proceed.  The proposed cut is sti l l  subject to the 
requirements of a harvest (or management) plan, and applicable department 
rules.  
 
Question: Is there an appeal process if  I am not satisfied with the 
Department's response to my INTENT TO CUT NOTIFICATION?  
 
  Answer :  You have thirty days to appeal to the Commissioner of Forests,  
Parks and Recreation concerning the conditions or the denial.   A review team 
and a hearing officer may be appointed to gather information and make 
recommendations to the Commissioner.  The Commissioner has thirty days from 
receipt of the appeal to issue a decision. 
 
Question: What if the Commissioner upholds the denial?  
 
  Answer :  You have the right to appeal to the Environmental Law Court which 
will  review the record and issue a decision.  The Commissioner's decision will  



be upheld unless the court finds that the Commissioner has acted arbitrarily or 
without substantial basis.  
 
Question: If I intend to heavy cut in excess of the allowed acreage, what 
standards apply?  
 
  Answer :  You will  be required to follow the standards established by 
Emergency Rules which are being developed.  The Department of Forests,  Parks 
and Recreation will  be convening a work group representing a broad spectrum of 
interests,  including the forest products industry, to draft permanent rules 
governing heavy cuts.  
 
Question: What is the penalty for failing to file an INTENT TO CUT 
NOTIFICATION?  
 
  Answer :  A violation of the law and/or the rules adopted may result  in a 
penalty of up to $50,000 per violation and up to $25,000 a day for a continuing 
violation. 
 
Question: What is the fee for filing an INTENT TO CUT NOTIFICATION?  
 
  Answer :  A fee of $100.00 is for filing an INTENT TO CUT NOTIFICATION 
that is NOT EXEMPT for review under the provisions of this legislation.  Fees 
paid for proposals that are later deemed to be entitled to an exemption or do not 
require a site visit  shall  be returned to the landowner.  Only checks and money 
orders in the amount of $100.00 made payable to the State of Vermont will  be 
accepted.  NO CASH PAYMENTS will  be accepted.  Fees should be paid at t ime 
of filing. 
 
Question: Is the landowner's forester or the logging contractor subject to 
the permit requirement?  
 
  Answer :  Not if  they are  acting purely as an agent and are receiving 
compensation comparable to that of the industry. 
 
Loggers who are harvesting subject to control and supervision of a landowner or 
owners of timber are generally exempt, unless some other agreement or 
compensation plan indicates an "affiliation for profit ." 
 
Partners,  persons owning more than 5% of corporate owner's stock, and family 
members who are benefitt ing financially from the harvest are considered to be 
affil iated for profit .  


